Zeneca Dampt!
Belevenissen van een e-roker
'Deep dive' in de wondere wereld van e-roken

Het hele weekend van 23/24 maart stond in het teken van e-roken. Maar dan ook helemaal. Want ik ben een man en die kunnen zo lekker maniakaal doorschieten in wat ze doen. Hoor ik wel eens...

Enfin, ik dacht: ik duik er maar eens helemaal in. Youtube, wikipedia, fora, webshops, alles. Het Kenniscentrum Electronisch Roken (KCER) bleek een heel goed startpunt, vooral het forum. Dat bevatte echt heel veel informatie. En een mooi overzicht van webshops, met zelfs een soort kwaliteitscertificering erbij. Tsjee! Ik wilde een webshop vinden om e-liquids te kopen, maar eerst wilde ik me het jargon eigen maken. Want dat wordt nergens echt goed uitgelegd.

Na een paar uur was ik echt wijzer. Ik wist nu ongeveer hoe de technologie van het dampen werkte en dat alle electrische sigaretten bestaan uit drie elementen: een batterij, een verdamper, en een voorraadje e-liquid. En dat wordt door verschillende fabrikanten op verschilllende manieren in een specifieke e-sigaret verwerkt. Ik leerde ook dat de fabrikant Joyetech een heel grote speler was die een soort standaard op de markt had gebracht: een bepaald formaat schroefdraad waardoor verschillende soorten merken en soorten batterijen en verdampers door elkaar kunnen worden gebruikt. En ik wist het verschil tussen een atomizer, cartomizer en clearomizer. Het zijn verschillende soorten verdampers. En verschillende merken daarin hebben verschillende kwaliteiten.

De discussie over de beste batterij/verstuivercombinatie op internet is overweldigend. Het gaat daarbij om drie dingen: 'vapor' (hoeveelheid damp en de temperatuur daarvan), 'throat hit' (in het Nederlands: 'gier', de prikkeling achter in de keel) en 'taste' (smaak). Op fora en op youtube vind je een duizelingwekkende hoeveelheid discussies en recensies. Het enthousiasme daarin is aanstekelijk: je leest en ziet blije dampers die vaak vertellen hoe lang ze al van de tabak af zijn. Veel leden van fora hebben een soort ticker onder hun berichten staan:

Ik kreeg het merkwaardige beeld van een grote groep mensen die fanatiek dampend van hun rookverslaving af probeert te komen. Licht paradoxaal. Het deed me terugdenken aan de vrees die ik zelf had, namelijk dat het middel uiteindelijk erger blijkt te zijn dan de kwaal. Maar goed.

Naast de e-sigaret is het andere belangrijke element bij e-roken natuurlijk de vloeistof. Ik leerde dat die bestaat uit een dampvloeistof (PG, propyleenglycol en/of VG, plantaardige glycerine), een smaakstof en eventueel nicotine in een bepaalde dosering. Je hebt dus 'zware' vloeistof, 'lichte' vloeistof en nicotinevrije vloeistof.

Ook hierbij is het aanbod op internet overweldigend. Er zijn heel veel merken en nog veel meer smaken. Honderden, misschien wel duizenden. Appel. Chocola. Watermeloen. Venkel (!). Alle mogelijke tabaksvarianten met en zonder menthol. Whisky. Cognac. Enzovoort, enzoverder. En ook hier wordt er volop gediscussieerd: VG is wat dikker en wat zoeter en geeft meer damp; PG is neutraler en makkelijker in gebruik. En je hebt verschillende verhoudingen PG/VG, verschillende smaken, etc. etc. 

Maar ik had inmiddels een goed beeld van de hardware en de software. En ik merkte dat ik enthousiast begon te worden, ook omdat ik weinig moeite had om de sigaretten te weerstaan. Af en toe had ik wel een acute aanval van heel erg trek hebben in een sigaret, maar het viel echt mee.

Op zondag keek ik nog een hele hoop "how-to" en review videos op YouTube. Die variëren van professioneel en informatief tot aandoenlijk grappig. Favoriet waren de videos van Andruless: grappig en informatief. Hieronder kun je er eentje bekijken: "vaping for beginners".

Tot slot zocht en vond ik een webshop om een eerste bestelling van e-liquid en wat reserve-onderdelen te bestellen. Na veel kijken en vergelijken werd het ebnferro.com. Ik kocht 8 flesjes liquid in verschillende sterktes en smaken (ook tabak), twee extra atomizers voor mijn eGo (want die zijn op een gegeven moment gewoon op), en een extra lader. Maar ik kocht ook nog wat extra tankjes en een eerste clearomizer: de 1,6 ml. Vision eGo. Dat is een wegwerpmodel. Ik wilde ook het model met vervangbare verstuiver (de CE5+), maar die was uitverkocht.

Op zondagavond ging ik naar bed met een kop vol informatie en een soort van voornemen: geen tabak meer roken, maar dampen met steeds minder nicotine. En er maar eens helemaal voor gaan. Verdikkeme!

Reacties

Pagina<567
forever 21 floral dress uk op 09-06-2019 16:57
guess floral maxi dress gymboree floral dress asos white floral dress simply vera wang floral dress floral abel dress guess floral dress lavender forever 21 floral dress uk http://www.neveudigital.com/forever-21-floral-dress-uk-dressh
bionicafit op 09-06-2019 22:38
nike cortez rojos minnesota twins toddler hat quizlet bionicafit http://www.bionicafit.com/
how to wear a short floral dress dress barn floral dress floral dress cotton floral dress vancouver floral dresses off shoulder orleans navy and white floral skater dress floral dress online shopping malaysia http://www.lieupekings.com/floral-dress-online-shopping-malaysia-dressh
baby gap floral dress dolce and gabbana floral dress polyvore little girl yellow and orange floral dress macy s purple floral dress tight fit floral dress floral dress by misguided floral dresses for women casual sleeveless asymmetrical http://www.dmmsband.com/floral-dresses-for-women-casual-sleeveless-asymmetrical-dressh
floral dresses suitable for weddings floral ball gown dress black and purple floral dress floral lace up dress floral mini dress with ultra drop waist cut out back floral dress river island green floral print column dress http://www.coldlakeroof.com/river-island-green-floral-print-column-dress-dressh
Pagina<567
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Artikelen