Zeneca Dampt!
Belevenissen van een e-roker
Dampen voor beginners: Zeneca's Rough Guide

Mijn dampblog wordt gelezen. Door collega's op het werk, door familie en vrienden, en door mededampers van het e-rokenforum. De reacties zijn positief (dank!), dus ik tik door. Niet in het tempo van de afgelopen weken, maar wel regelmatig. Maar ik krijg op het werk en privé veel vragen over het dampen: “wat moet ik kopen om te kunnen beginnen?”, “ik heb gekeken op internet en zie door de bomen het bos niet meer”, etcetera.

Daarom vandaag: Zeneca's Rough Guide voor aankomende damper. Maar voor ik dat opschrijf, eerst even een serieuze disclaimer. Lees het goed en denk er goed over na. Komt-ie:

De lange-termijn effecten van e-roken (het verdampen en inhaleren van PG/VG dampvloeistof met eventueel toegevoegde smaakstoffen en nicotine) op het menselijk lichaam zijn niet bekend. De resultaten van het beschikbare medisch onderzoek zijn vooralsnog niet eenduidig. Als je besluit te gaan e-roken, doe je dat geheel voor eigen risico.

Voor dat je nu denkt “huh? Wat is dat voor gedoe?”, zal ik het even uitleggen. Ik ben na bestudering van een hoop informatie op internet zelf tot de conclusie gekomen dat het op dit moment niet mogelijk is om te weten hoe schadelijk dampen voor me is. Ik weet wel zeker dat het beter voor mijn gezondheid is om niet te dampen. En ik weet zeker dat gewoon roken extreem slecht voor mijn gezondheid is. Daarom ben ik overgestapt van gewoon roken naar e-roken. Mijn einddoel is: van mijn nicotineverslaving afkomen. Ik denk dat e-roken mij daarbij echt kan helpen. Dus dit zijn mijn overwegingen en dit is mijn conclusie. Iedereen moet dat voor zichtzelf uitmaken.

Dat is alles.

Dan nu naar de Rough Guide. Wat is de makkelijkste manier om met dampen te beginnen?

Stap 1: koop een eGo-T of eGo-C startersset.

Waar dan?

De starterssets zijn te koop bij vrijwel alle gespecialiseerde webshops. Ook daar is heel veel keus, en je weet als beginner niet wat vertrouwd is. Goed nieuws: het Kenniscentrum E-Roken (kcer.nl) heeft een soort van accreditatie (keurmerk) van webshops. Webshops met keurmerk vind je hier. Kijk even goed rond, want de prijzen verschillen en je hebt zo een paar Euro verdiend.

 Kost dat dan?

Reken voor een startersset ongeveer 40 Euro.

 Waarom een eGo? Heb je soms aandelen?

Daarom. En nee. Ik heb helemaal geen aandelen. Past niet bij mijn middle-of-the-road levensstijl. Maar zonder gekheid: de eGo is een soort standaard in het e-roken, ontwikkeld door de Chinese firma Joyetech. De standaard bestaat uit een bepaald formaat schroefdraad voor het koppelen van de batterij aan de verdamper. Daardoor kun je vele soorten atomizers en clearomizers op een eGo-batterij schroeven. Is handig, als het e-roken bevalt en je eens wat anders wilt.

...Atomizer? Clearomizer? WTF?

*Zucht*. En let een beetje op je woorden. 'Atomizers' en 'clearomizers' zijn verschillende soorten verdampers: het onderdeel van de e-sigaret dat met een klein gloeispiraaltje ('coil') e-liquid omzet in de damp die je inhaleert. Je kunt daar nog veel meer over vertellen maar dat hoeft niet. Onthoud dat een atomizer meestal een ondoorzichtig apparaatje is waar nog een tankje e-liquid in of op moet, en dat een clearomizer een doorzichtig tankje is met het gloeispiraaltje erin. Beide schroef je op de batterij; met beide kun je prima dampen.

Maar welke moet ik nemen, de eGo-T of de eGo-C?

De eGo-C. Dat is in feite het nieuwere versie van de eGo-T. Het enige maar belangrijke verschil is dat je bij de eGo-C de verdamper-unit in drie delen uit elkaar kunt halen: stalen omhulsel, onderkant en het verdampertje zelf, dat het eigenlijke werk doet. Daardoor kun je heel makkelijk het verdampertje vervangen. En dat is nodig, want die slijten en gaan stuk. Kan een paar weken duren of een paar maanden, maar ze gaan stuk. Als dat gebeurt, moet je bij de eGo-T een hele nieuwe verdamper-unit kopen. Kost tussen de 5 en 9 Euro. Bij de eGo-C hoef je alleen het verdampertje te kopen. Kost minder dan de helft. Daarom dus.

Dat is alles? Kan ik nu gaan bestellen?

Wacht even. De eGo-modellen kun je kopen met twee varianten verdampers en tankjes/mondstukjes, type A en type B.

Watte? Tankjes? Mondstukjes? Ik kan dit niet aan...

Rustig maar, komt goed. En sorry. Had ik moeten uitleggen. Bij de eGo-modellen wordt in de verdamper-unit een tankje geplaatst dat ook functioneert als mondstuk. Of andersom, whatever. Punt is dat er twee verschillende modellen verdamper-units zijn. Type A loopt taps toe richting de bovenkant ('conisch') en type B loopt recht richting de bovenkant ('cylindrisch'). Type A heeft kleinere tankjes dan type B. De tankjes zijn onderling niet uitwisselbaar. Welke je koopt, maakt niet zoveel uit. Ik heb beide modellen. Type A is vind ik mooier, maar Type B dampt beter. Daarentegen heb je bij type B meer last van lekkage van e-liquid dan type A. Maar wees gerust: ze passen allebei op dezelfde batterij, dus je kunt ze makkelijk allebei proberen.

Stap 2: koop een setje e-liquids erbij.

Welke dan? Er is zo ontzettend veel te koop...

Ai. Da's moeilijk. Er zijn inderdaad honderden, misschien wel duizenden smaken. En er zijn tientallen, zo niet honderden merken. Op de binnenlandse en buitenlandse fora vind je heel veel reviews en meningen. Maar de bottom-line is: wat een ander lekker vindt, hoef jij niet lekker te vinden. Je moet gewoon maar wat proberen. Bedenk wel dat het vinden van een liquid die net zo smaakt als jouw favoriete sigaret waarschijnlijk niet gaat lukken. Er zijn plenty liquids met tabakssmaak, maar een hijs van sigaret is toch wezenlijk anders dan een hijs van een e-sigaret.

 Snap ik. Dus ik moet gewoon maar wat kopen?

Hmm. Vind ik zelf ook nog een lastige. Ik probeer zoveel mogelijk liquids te kopen waarvan de herkomst en de samenstelling te achterhalen is. Sommige webshops vertellen waar hun liquids worden gemaakt en waar ze worden gecertificeerd. Dat zegt niet alles, maar wel iets. Pas op met stuntaanbiedingen en andere 'too good to be true' verhalen. Het gaat om spul dat je inhaleert dus doe wat je kan om je ervan te verzekeren dat het spul van hoge kwaliteit is. De e-liquids in de betere webshops kosten tussen de 3 en 5 Euro voor een flesje van 10ml. Daar kom ik in een week een heel end mee!

Snap ik ook. Hoe zit het met het nicotinegehalte?

Over het algemeen kun je de liquids in vier sterktes kopen: 0-6-12-18mg. Soms zelfs 24mg. 12 mg wordt vaak 'gemiddeld' genoemd.

Logisch. Welke moet ik kiezen?

Hangt ervan af wat je rookt. Ikzelf rookte Pall Mall Blauw. Pakje per dag. Is een lichte sigaret. Regelmatig dampen met 12mg liquid geeft me netto hetzelfde gevoel als mijn Pall Malls: het effect van de nicotine is voelbaar. Regelmatig dampen met 6mg is veel lichter. Lichter dan de lichtste sigaret. 18 mg is voor mij te zwaar: ik voel de nicotine dan de boel opjagen. Vergelijk jezelf met mijn voorbeeld en trek je conclusie.

Verder nog iets?

Neuh. Bestellen, op de post wachten en dampen maar!

Reacties

Pagina<567
boatwords op 14-06-2019 10:10
hotcooltees op 15-06-2019 06:11
nike cortez rojos minnesota twins toddler hat quizlet hotcooltees http://www.hotcooltees.com/
floral dresses for juniors op 17-06-2019 16:50
floral dress for evening floral dress gray flower girl dresses for 3t 90s floral dress floral dress shirts for men black floral dress fabric floral dresses for juniors http://www.alariscorp.com/floral-dresses-for-juniors-dressh
Pagina<567
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Artikelen