Zeneca Dampt!
Belevenissen van een e-roker
Lord of the Vapes 2: 'Vapegear Extravaganza'

Zoals beloofd vandaag het verhaal over de hardware. Maar voor ik dat vertel, wil ik graag even wat context geven. Om te voorkomen dat ik geschokte reacties krijg over zoveel onbezonnenheid en te voorkomen dat ik de hele tijd interventieteams van al dan niet samenwerkende hulpinstanties de deur moet wijzen.

Want ik ben een rustig, middle-of-the-road soort van mens. Geen thrillseeker. Geen YOLO. Ambtenaar, maar dan van het hardwerkende soort. Veel uren maken voor de B.V. Nederland. Keurig getrouwd, twee kinderen, oudste is een jongen, jongste is een meisje. Statistisch helemaal uitgebalanceerd. Schoenmaat 42. Geliefd door zijn oude moeder; neemt op gezette tijden een bloemetje mee voor zijn echtgenoot. Politiek gezien een ultieme middenfiguur. De naald van de Stemwijzer blijft om de paar jaar trillend hangen op precies hetzelfde plekje precies in het centrum van het politieke midden. Rijdt in een blauwe tweedehands ruime middenklasse auto van een niets-aan-de-hand Duits merk. Kortom: een verstandige, hardwerkende huisvader die altijd binnen alle lijntjes kleurt. En die roken als enige echte uitspatting heeft. Pakje blauwe Pall Mall per dag. Pats. Peuk in de brand. Naar binnen hijsen en weer uitdrukken. En dat een keer of 20 per dag.

Bent u er nog? Enfin, de hardware dus.

Trouwe lezers van dit dampblog weten dat ik naar mijn eerste startersetje keek als een kip naar het onweer. En dat het vullen van het eGo-tankje de eerste keer eindigde in een milieuramp op huiskamerniveau. Maar dat werd snel anders toen ik twee weekenden geleden eens even helemaal in de wereld van het dampen dook. Het eerste wat ik doorkreeg was dat verstuivers slijten, ook de atomizers van mijn eGo-T setje. Dat wist ik niet! Dat werd dus een snelle eerste gang naar de webwinkel, want ik las hier en daar dat de eGo-verstuivers maar een week meegaan. Blijkt mee te vallen, maar toch! De prijs viel me tegen: dik negen euro per stuk. Bij de webwinkel zag ik ook die intrigerende, kleurige tankjes met een mondstukje: clearomizers. Mooi! Leuk! Hebben! Wat kan je ermee? Maakt niet uit. Gewoon proberen. Dus ik kocht er eentje: een blauwe 1,6ml upgraded Vision eGo Transparent 2,4ohm clearomizer. 4 euro 50. Wie doet me wat. Ik zat er thuis ook echt even mee te spelen toen hij binnenkwam. Mooi metalen buisje erin, touwtje, lont, of weet-ik-veel (wick, natuurlijk). Het ding dampte echt geweldig en ik vond het eigenlijk veel leuker dan die wat saaie raamambtenarentankjes van de eGo-T.

Op het internet zag ik al snel dat er in het dampwereldje een heel rappe technologische ontwikkeling gaande is, van de brakke, lekkende pijpjes van een jaar of wat geleden tot de hausse aan vernieuwende producten (rebuildables, dual coil, variabele voltage etc, etc.). Alles voor de perfecte smaak, damp en gier. Ik vond het fascinerend en was met name gecharmeerd van clearomizers ('clearos') met verwisselbare coils en wicks. Ik leerde dat er een paar grote merken en types zijn. Vision. Kanger. Innokin. Justfog. Keek naar how-to en recensiefilmpjes op YouTube en wilde ze eigenlijk allemaal wel proberen. En het punt is: echt duur is het alllemaal niet. Mijn tweede clearo, een wickloze CE5+ kostte 4,95. Dat is, oh ironie, nog niet eens de prijs van een pakje sigaretten. En ook dat ding vond ik technisch interessant, mooi en hij dampte als de beste! Ik dacht nog, dit lijkt meer op de kickstart van een nieuwe hobby dan op het afbouwen van een verslaving...

Maar de clearos bevielen dus. Een paar dagen later kocht ik een zwarte Kanger MT3 en een blauwe T3 CC. Kon niet zien wat het verschil precies was maar vond ze allebei mooi. 4,50 per stuk; helaas waren de verwisselbare coils uitverkocht. Ik bestelde meteen een mini Vivi Nova mee. Daar werd zoveel over gesproken als een soort oer-clearo dat ik hem echt wilde proberen. Ietsje duurder, 11 euro, maar met twee extra coils erbij. Extra-bonus-hieperdepiep bij dit soort dingen is dat je steeds een leuk pakketje krijgt. Fijn! Dat ligt dan zo lekker op je te wachten als je thuiskomt. Openmaken, kleurige technische sophisticated topdingetjes met mooie logootjes eruit halen, beetje mee spelen... Herkenbaar? De mini Vivi Nova bleek trouwens een groteske m*therf*cker van een clearo te zijn, die als een soort waterhoofd op de wat treurig kleine eGo batterij was gespiest (1000mah, dus geen kleintje). Na enige zoekwerk wist ik nu dat daar een soort koppelstukje-sierhulsje-dinges tussen moest worden gezet.

Inmiddels had ik een e-sigaret-crisis achter de rug (zie één van de vorige verhalen), waarvan de essentie was: te weinig batterijen, te weinig opladers. Dat weekeinde (het paasweekeinde) bestelde ik dus twee stainless steel eGo-upgrade 1000mah batterijen bij mijn inmiddels vertrouwde webshop, plus natuurlijk het sier-tussenstukdingetje om de mini Vivi Nova netjes op de batterij te krijgen. Bij een andere webshop, die 10% korting gaf, bestelde ik met mijn ogen half dicht nog een hele eGo-c starterset (type A). Net iets meer dan dertig Euro voor het setje; vond ik niet duur. Daarmee had ik meteen de beschikking over de modulaire atomizers van eGo. Vond ik ook erg interessant. Dus telt u even mee: binnen dik twee weken had ik de volgende hardware aangeschaft:

  • 1 eGo-T knock-off startersset van evaporo.de, type B
  • 1 CE4 clearo
  • 1 CE5+ clearo plus vervangingsatomizers
  • 1 Kanger MT3 clearo
  • 1 Kanger T3 CC clearo
  • 1 mini Vivi Nova clearo plus koppelstuk
  • 2 originele eGo 1000mah upgrade batterijen
  • 1 eGo-c knock-off startersset, type A
  • een heel assortiment aan tankjes en spill-overcaps voor de eGo type A en type B atomizers

Maar daarmee was het nog niet klaar. Op het internet zag ik veel Amerikaanse reviews over 'dual coil' clearos. Met name een video over de Innokin i30 waarbij de reviewer het ding steeds 'the beast' noemde en, in een soort bizarre ontknopingsscene, een hijs nam en pak-em-beet twee kuub damp de wereld instuurde, maakte veel indruk. Wauw! Hogeschooldampen! Ik zocht ernaar maar zag dat het ding in Nederland niet verkrijgbaar is. Plotseling zag ik wel bij mijn vertrouwde webshop in Leiden een soortgelijke clearo als nieuw product staan: de Innokin Dual Coil iClear 16. En ik zag ook dat de voorraad zienderogen slonk. Dus die bestelde ik, met 5 extra coils. Volgens mij had ik de laatste...

Pfff, bizar verhaal dit. Moest af en toe denken aan Sméagol met zijn ring (“...my preciousss...”), maar dan met meer damp en minder Orks. Het laatste deeltje van dit verhaal komt voort uit het forum van het Kenniscentrum E-roken, (kcer.nl), waar ik mijn dampverhalen aankondig en waar ik regelmatig rondstruin op zoek naar informatie en interactie met andere dampers. Op een gegeven moment las ik een draadje waarbij een forumlid hoog opgaf van de Justfog clearos. Die kende ik nog niet. Toen ik ernaar zocht, zag ik dat een webshop de Justfog Maxi precies op dat moment in de aanbieding deed. Die bestelde ik ook nog. Schitterend ding. Ik damp er nu drie dagen mee, met 12mg Pallm liquid. Heerlijk.

Dusssss. Volg u het nog? Ik ga het lijstje hier nu niet herhalen, maar ik heb een hoop spullen. Batterijen, atomizers, laders, clearos. En ik ga ze allemaal zorgvuldig proberen. Dan rijst misschien de 'tussen-kunst-en-kitsch' vraag: wat heeft deze hardware allemaal gekost? Pfoeh. Even tellen. Ik zal het niet precies zeggen, maar het is tot nu toe ongeveer 180 Euro. Is dat veel? Weet ik niet. Zegt u er maar wat van. Na aftrek van het niet-kopen van 15 pakjes sigaretten van 7 Euro sta ik formeel op verlies.

Maar zo voelt het niet...

Reacties

Pagina<789
caktogel op 17-06-2019 02:24
Pagina<789
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Artikelen